Вече се сключват първите сделки на зелено за пшеница реколта 2014, като цените са в диапазона  300-310 лв на тон,  индикации за по-високи изкупни цени през 2014. Това коментира пред България он ер Наталия Тодорова, изп. директор на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).  

През 2014 трендовете в цената на зърното ще се определят от няколко фактора: климатичната обстановка, включително лошото време в САЩ, ситуацията в Украйна, много от европейските страни също имат затруднения заради наводненията, а други - със сушата.

Валежите вече създават затруднения за земеделските производители, градушките от средата май също нанесоха щети на есенниците, на места има дори напълно пропаднали територии с пшеница: Видин, Русе, Разград, съобщи още Наталия Тодорова. На места се наблюдава полягане на посевите, особено при ечемиците, но може да види и при пшеницата, и при рапицата.

Прекомерната влага предизвиква избухване на гъбни болести и в някои региони земеделските производители се налага да правят трето третиране с фунгициди: в Пазарджик, Павликени, Пловдив. Това оскъпява продукцията, обясни Тодорова.

На места падналите количества са над 330 л на кв. м, но в предпоследната седмица на май прогнозата е за добри условия. НАЗ очаква постигане на реколта на нивата от 2013.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!