Тютюнът трябва да бъде равнопоставен на останалите браншове в българската позиция за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз (ЕС) след 2020 г. За това настоя работна група на тютюневия бранш в страната, който взе участие в днешното съвместно заседание на Парламентарните комисии по Земеделие и по Бюджет и финанси в Народното събрание, информираха от Национална Асоциация на тютюнопроизводителите.

Кичуков: МЗХ с два варианта за изплащане на Преходната помощ за тютюн

Смятам, че срещнахме разбиране от страна на народните представители относно притесненията на бранша. Респектиращо бързо председателите на двете парламентарни комисии г-жа Десислава Танева и г-жа Менда Стоянова бяха осигурили държавни експерти за отговори на зададените въпроси, а всички точки от Дневния ред на съвместното заседание включваха теми, които предварително адресирахме с искане за широк дебат, заяви Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и Президент на UNITAB – Европа.



Функциониращ съобразно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия (ЗТТСТИ), тютюнът е най-законно отглежданата и контролирана земеделска култура  от целия сектор „Земеделие“, допълни той.

Затова тютюнът трябва да заеме достойно място в българската позиция за бъдещата ОСП след 2020, а изключването му и дискриминацията спрямо него трябва да бъде прекратена, категоричен е Филев.

От Асоциацията на тютюнопроизводителите информираха, че за кампания 2017 до момента по схемата, необвързана с производство, Преходна национална помощ за тютюн (ПНПТ), заявление за участие са подали общо 41 318 тютюнопроизводители.

По време на съвместното заседание браншът е получил уверение, че в план сметката на Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) към бюджета на България за 2018 г. ще бъде заложен необходимият ресурс средства за ПНПТ. 

Обемът им ще бъде 65% от базовия пакет за кампания 2013, съгласно Европейски регламент 1307/2013, а схемата ще бъде актуална до 2020 г. включително.



В дневния ред на днешното заседание бяха още теми като: преходната национална помощ за тютюн (ПНПТ) – хоризонт на схемата, необвързана с производство; Осма конференция (COP8) на Световната здравна организация (СЗО) и Рамкова конвенция за контрол на тютюна (РККТ) през 2018 г.; Регулация на тютюневите изделия и веригата на доставките в сектора.