Продължителните дъждове доведоха до рисков за пчелните семейства, заяви за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП). Той определи състоянието тази година на сектор Пчеларство като критично. „Пчелите пропуснаха заради лошите климатични условия две от важните за тях паши – рапична и акациева.

 

От една страна това означава, че мед от рапица и акация тази година няма да има. От друга страна, продължителните дъждове са причина в много региони на страната пчелите да не могат изобщо да излизат от кошерите. Като не могат да стигнат до медоносите, пчелните семейства гладуват. Един от най-засегнатите райони е Югозападна България – пчелари от този район ежедневно алармират за констатирани недоразвити млади пчели, което е показател за гладуване на пчелните семейства“, коментира Михайлов.

 

Той препоръча на пчеларите спешно да подхранят пчелните семейства в меден сироп с повече вода, защото гладът в кошерите води до изпадане на пчелите в роево състояние. „Тази година е характерна и с това, че има много роеве. Негативите за сектора като цяло продължават да се натрупват и се очертава една от от най-лошите пчеларски години. Неблагоприятното време не позволява на пчелите да усвоят медоносните растения.

 

Проблем е и невъзможността пчелите да извършват опрашване на растенията, което е от съществено значение за цялото земеделие на страната и целия сектор Растениевъдство търпи загуби от липсата на опрашване“, заяви още Михайлов. Той изрази надежда, че пашата от липа, която сега започва, ще е по-добра, но уточни, че дъждовете отмиват и прашеца, и нектара, което в крайна сметка води до критично състояние на пчеларството през тази година.

 

Предстои браншовите организации да обсъдят ситуацията. В края на месец юни след заседание на УС на СБП ще бъде внесена и официална декларация на съюза за проблема, допълни Михаил Михайлов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!