През тази година имаме признати три сорта памук и един сорт твърда пшеница. От трите сорта памук, два сорта са с кафяво влакно, което се цени особено в чужбина. Това разказа за Фермер.БГ директорът на Института по полски култури в Чирпан проф. Нели Вълкова. 
 
„Кафявото влакно може да се използва директно в производството на тъкани, без да се налага да се прилагат оцветители“, обясни проф. Вълкова.  
 
Кафявият памук е създаден чрез кръстосване на различни сортове, диви и културни видове. 
 
„Получават се и различни видове мутации, тъй като използваме експериментални подходи  в работата си. Така се получи кафявият памук, а работим и по зелен. Надяваме се зеленият памук да бъде регистриран през следващата година“, посочи проф. Вълкова. 
Работата по разработката и регистрацията е отнела около 10 години, като това е обичайното време и за създаването на други сортове култури. Те неколкократно се изпитва и в полетата на института, докато се установи, че конкретния сорт действително заслужава  да се подаде в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и Патентното ведомство.
 
Влакното на кафявият памук е малко по-грубо от това на белия памук, но е достатъчно качествено, за да се използва за тъкани. Ценното при него е естествения цвят, посочи ръководителят на института в Чирпан. 
 
Новопризнатият сорт твърда пшеница е типичен за България. у нас се използва за грухана пшеница, а извън граница се правят различни видове паста с нея, обясни професорът. 
 
„Много се държи на качеството на пшеницата. В нашата селекция се стремим да създаваме сортове, които освен че са високодобивни, което е характерно за нашите сортове, да имат и много добри качествени показатели.  Затова в момента селекцията ни е насочена към качеството. 
 
Новосъздаденият сорт „Хеликс“ е с много добро качество на зърното. Има и по-високо съдържание на протеин. 
„Освен това той има и по-високо съдържание на каротиноиди, което е много важно за цвета на твърдата пшеница“, обясни проф.
Вълкова.
 
Тя и екипът й получиха специални грамоти за новосъздадените сортове по време на празника на земеделската наука, който се проведе в четвъртък в Селскостопанска академия.