Липсата на зима доведе след себе си не само болести по есенните култури, но и неприятели. Полетата в Добричка област се срещат мишки, алармират земеделски стопани. Оказа се, че топлото време е благоприятствало намножаването на вредителя. 

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

„Полевката е с много висок каламитет тази година. Декември и януари бяха сравнително топли за зимния период. Мерките са наложителни. Трябва да се слагат примамки, вече се започна още в началото на месеца“, коментира за Агри.БГ Коста Костов, председател на Асоциацията на Българските зърнопроизводители – 2006 в град Генерал Тошево. Земеделецът посочи, че ако не се борба с мишката, това ще се отрази върху реколтата и добивите ще бъдат сериозно редуцирани.

„При достигане на праг на икономическа вредност посевът може да бъде компрометиран на 100. С полевката не е водена сериозна борба през последните 3-4 години“, допълни още Костов. 

Точно преди година експерти установиха при първото обследване на посевите със зърно наличие на 1-2 колонии мишки в някои общини на Добричка област. Явно гризачът е смогнал да се спаси от залагането на примамките и прибирането на реколтата. Природата също не успя сега да се справи с наличието на вредителя, тъй като липсва сериозен зимен студ, който да редуцира популацията.

В момента от всичките осем общини на Добричка област пристигат сигнали за наличие на неприятеля. Земеделски стопани с по-дълъг опит припомнят до какви жестоки последствия е довело нашествието на мишките през 2005 г.

Тогава близо 40% от пшеничните ниви бяха унищожени от мишата напаст, а всички 1 200 000 дка бяха нападнати. Стига се до разораване на полетата.