Както при хората, така и при растенията, измерването на температурата може да даде ценна информация за здравословното състояние на организма.
 
 
В помощ на земеделските стопани НАСА - Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ, създаде нов инструмент, който скоро ще бъде монтиран на Международната космическа станция, наречен „Екострес“  (ECOSTRESS - ECSystem Spaceborne Thermal Radiometer).
 
Апаратурата за експеримента „Екострес“ ще измерва температурата на растенията от космоса. Това ще даде възможност на изследователите да определят как растенията използват водата и да проучат как сушата засяга здравето им. 
 
Както е известно, растенията извличат вода от почвата и със затоплянето от слънцето започват да я освобождават през порите на листата. Този процес е наречен „изпотяване“. Това растението се охлажда, както се случва и при изпотяването при хората. 
 
Ако няма достатъчно вода за растенията, обаче, те затварят порите си, за да задържат влагата и това води до повишаване на температурата им.
 
Растенията използват същите тези пори, за да поемат въглеродния диоксид от атмосферата за фотосинтеза. Това е процесът, който използват, за да превърнат въглеродния диоксид и водата в захар. Ако водният стрес продължи, растенията започват да гладуват, прегряват и умират.
 
 
Данните от „Екострес“ ще покажат промените в температурите на растенията, като предоставят информация за тяхното здраве и използването на вода от насажденията.
 
„Когато състоянието на растението се влоши до такава степен, че то започне да покафевява, често пъти вече е твърде късно, за да се вземат мерки за възстановяването му“, коментира Саймън Хук, главен изследовател на „Екострес“ в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния. 
 
Той допълва, че измерването на температурата на растението позволява на стопаните да видят, че растението е подложено на стрес, преди да е достигната критичната точка.
 
Измерванията на температурата могат да се използват също като ранен показател за наближаващо засушаване. Когато растенията в дадена област започват да показват признаци на повишена температура и воден стрес, вероятно настъпва суша. Предоставянето на тези данни предварително дава възможност на земеделските стопани да вземат мерки. 
 
Системата „Екострес“ ще се качи на космическата станция с товарната ракета SpaceX, която ще бъде изстреляна от военновъздушната станция Cape Canaveral във Флорида на 29 юни. 
 
През следващата година апаратурата ще използва уникално ниската орбита на космическата станция, за да събира данни за редица земеделски площи в различни часове на деня. Ще бъдат заснети подробни изображения на площи с размери от 40 на 70 метра на всеки три до пет дни.