Продажба на живи животни на нерегламентирани места, търговия с животни без здравни документи и документи за превоз на животни в нелицензирани транспортни средства – това са най-честите нарушения, които инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откриха при проверките миналата година.
 
 
Средно по една проверка на ден са извършвали ветеринарните власти през миналата година на пазарите за живи животни - БАБХ е провела над 358 проверки на такива обекти във връзка със засиления надзор за спазване правилата за здравеопазване и хуманно отношение към животните, съобщи пресслужбата на ведомството. 
 
На някои пазари е установено, че нямат сключен договор с ветеринарен лекар за ветеринарномедицинско обслужване. Съставени са 70 акта за установяване на административно нарушение и са издадени шест предписания. Отчетените общо 76 нарушения са свързани с неспазване на разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредба 44/29.10.2003 г.
 
 
Част от проверките са извършени заедно с органите на МВР и местната власт. В някои случаи е наложена възбрана върху животните, а собствениците са санкционирани. Налагало се е също да бъдат изпращани сигнали и до Националната агенция за приходите (НАП).
 
„БАБХ ще продължи да осъществява строг контрол на местата за търговия на животни във връзка със спазването на българското законодателство и ненарушаването на правилата за здравеопазване и хуманно отношение към животните“, подчертаха от ведомството.
 
Агенцията припомни, че нерегламентираното движение и търговия с живи животни крие огромен риск от разпространение на заболявания по животните, включително и на такива, които са опасни за човешкото здраве.