Официално са променени няколко наредби, които пряко касаят фермерите, бенефициенти по схемите за директни плащания и компенсаторните мерки на ПРСР. Те са публикувани в брой 11 на Държавен вестник от 9 февруари.

По мярка 13 и мярка 12 се кандидатства от 25 март

Обнародвани са промени в Наредба 3 от 2015 г. за прилагане на схемите за директни плащания. С тях се изменя Наредба 5 от 2009 г. за подаване на заявления по тези схеми и мерки. С пълния текст на промените може да се запознаете ТУК.

Следващият документ, с който е желателно да се запознаят земеделските производители, е Наредба 105 от 2006 г. Тя засяга ползването на ИСАК и с нея се правят промени в Наредба 3 от 1999 г. за регистъра на стопаните. Повече за измененията може да видите ТУК.

Когато подписвате заявление за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания, вие потвърждавате, че сте наясно с изискванията и че ще ги спазвате. Затова не е лошо предварително да знаете под какво слагате подписа си.

Междувременно в Държавен вестник е публикувана и нова Наредба 3 от 27 януари 2021 г. за обезвреждане на странични животински продукти извън обектите, която всъщност отменя Наредба 22 от 2006 г. В нея се регламентират изискванията при загробване на отпадъци в трупна яма и трупна траншея, както и на директно изгаряне на терен или в изкоп.