По Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019 – 2023 г. ще се извършат авансови плащания и ще бъдат отпуснати още средства за сектора, става ясно от проектонаредба на Земеделското министерство.

Винопроизводител: За ресторантите има спасителни мерки, а за нас?

Измененията и допълненията на Наредба № 6 от 2018 г. за условията и реда за предоставяне на финансова помощ по Програмата са продиктувани от нов европейски регламент, който поради продължаващата криза предвижда пакетът от кризисни мерки за подпомагане на лозаро-винарския сектор, въведен през 2020 г., да продължи своето действие и през 2021 г. 

„През 2020 г. страната ни избра да прилага мярка „Кризисно съхранение на вино“, мярка „Събиране на реколтата на зелено“ при облекчен режим на администриране, да бъде увеличен размерът на подпомагането по мерките от Националната програма за сектор през периода 2019-2023 г. за бенефициенти, сключили договор за предоставяне на финансова помощ  до края на финансовата 2020 г., както и да се допусне възможност за подпомагане съобразно установената от проверката на място площ (за мярка „Преструктуриране и конверсия на лоза“ и мярка „Събиране на реколтата на зелено“) и за подаване на заявление за окончателно плащане до края на финансовата година (за мярка „Преструктуриране и конверсия на лоза“)“, припомнят от ведомството.

Измененията през финансовата 2021 г. са следните:
  • По отношение на мярка „Кризисно съхранение на вино“ е предвидено размерът на помощта да бъде актуализиран спрямо текущите пазарни нива. 

През настоящата година ще има възможност за авансово изплащане на цялата договорена финансова помощ, като в този случай партидите вино могат да бъдат заявени със срок на съхранение от 16 октомври 2020 г. до 31 декември 2021 г. 

Предвиден е и втори прием по мярката, като необходимостта от него ще се прецени спрямо наличения бюджет, пише в проектонаредбата с уточнението:

„Ако бъде отворен втори прием по мярката, условията и заложените максимални срокове за съхранение и изплащане на финансовата помощ ще бъдат валидни и за кандидатите, подали заявления през него.“

  •  По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“- помощта да бъде 90% (вместо 75 %) от направените допустими разходи.
  •  По мерки „Застраховане на реколтата“, „Инвестиции в предприятия“ и „Събиране на реколтата на зелено“ помощта да бъде 70% (вместо 50%).
  • За мерки „Популяризиране в трети държави“ и „Информиране в държавите членки“ финансирането да е 70% (вместо 50%), но в случай че кандидатът отговаря на критериите и за държавна помощ. Крайният размер на помощта остава 80%. „Този размер на подпомагане ще се отнася за кандидати, сключили договор за предоставяне на финансова помощ по мерките от програмата през финансова 2021 г.“, се пояснява в текста за изменения.
  • Осигурява се и прилагането на мярка „Събиране на реколтата на зелено“ по облекчен за администриране ред.
Проектонаредбата е публикувана за обществено обсъждане до 15 февруари.

„Прилагането на тази разпоредба, определяща по-кратък срок, произтича от необходимостта да бъдат предприети своевременни действия по осигуряване на кризисно подпомагане в условията на извънредна епидемична обстановка и икономически неблагоприятна обстановка. Прилагането на мярката е обвързано и с необходимостта от акредитация на процедурата по авансово изплащане на помощта за кризисно съхранение на вино, което, от своя страна, също изисква време и е обвързано с приемането на нормативния акт. Предвидено е първият прием по мярката да започне от 1 март, пише в мотивите за изменения на нормативния акт.