Вторично възникнали случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) в Държавните горски и ловни стопанства в шест области на страната са обявени със заповеди на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 19 до 26 октомври.

Ловците почнаха да отстрелват Африканската чума

Общият им брой за този период е 13. Най-много заразени диви свине са заловени в Хасковско и Ямболско. На територията на  ЛРС Тополовград са отстреляни четири прасета. В Ямболска обаст най-голям брой положителни за АЧС проби има в ДГС Елхово – три броя и една в ТП ДГС Тунджа.

Две са положителните лабораторни проби от отстрелян дивеч на територията на област Габрово – по една в ДГС Габрово и ЛРД Валевци. С един случай на дива свиня с Африканска чума се нареждат: СЛРД Велико Търново; ЛРД Мартиново, Монтана; ЛРД Поибрене, Пазарджик.

Междувременно стана ясно, че готвените промени в Закона за лова се оттеглят временно за преразглеждане, поради широкото им неодобрение в бранша. Изпълнителният директор на Агенцията по горите, инж. Мирослав Маринов съобщи преди дни, че по законопроекта има над 1500 становища и предложения, които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да има консенсусен проект.

В изказването си той беше категоричен, че „няма да се разрешават отрови, взривове, неселективни капани, огледала, електрошокове и други забранени средства“. Агри.БГ продължава да следи темата.