Вредата от акари по зеленчуковите култури нараства всяка година. През последните години се намножават различни видове вредни акари. Високите температури и сухият въздух през летните месеци благоприятстват за тяхното развитие.



 



Най-вредни за зеленчуците на открито се обикновеният паяжинообразуващият и атлантическия акар. Двата вида се развиват и самостоятелно и заедно. Те вредят не само на зеленчуците но и по голям брой полски видове растения и по плевелната растителност, а на отделни места нападат овощните насаждения и лозата. Обикновеният паяжинообразуващият и атлантическия акар повреждан най-много доматите, дините, пъпешите, пипера, патладжана и фасула. В оранжериите вредят по краставиците, пипера и доматите. Те обитават долната страна на листата, където образуват фина паяжина. С помощта на устните си органи те пробиват епиремиса и смучат сок и хлорофилни зърна.



 



В самото начало вредата се забелязва като малки белезникави или бледожълти петънца. На по-късен етап петънцата започват да се сливат и се образуват по-големи, които обхващат целия лист. Повредените листа придобиват мраморен вид, а силно заболелите изсъхват. Повредените растения започват да отслабват, добивите намаляват и качеството на продукцията се влошава. Повредите са най-големи когато температурите са високи, а влажността в почвата ниска.



 



Акарите развиват голям брой поколения и борбата с тях е трудна. Борбата е трудна и за това, че акарите много бързо развиват разистентност към използваните препарати. Това налага непрекъснато редуване на продукти с различни активни вещества. Подходящи препарати са Би-58 в концентрация 0,1%, санмайт 20ВП – 0,5-0,75%, омит 57Е-0,1%, ниросан 5ЕК – 0,06%, ни мазал – 0,3% и др. Изборът на едни или друг акарицид трябва задължително да е съобразен с карантинният му срок, предвид честите беритби при зеленчуците.