Нараства интересът към отглеждане на сорго в страната. В момента тече сеитбата на сорго в региона на Хасково. Зърнопроизводители от село Татарево през тази година увеличават площите с тази култура.

„Напоследък има интерес от страна на български фуражни заводи за изкупуване на определени количества продукция, както и като храна за гушене на патици. Имаме заявка за износ на значителни количества и за най-големия в света завод за производство на биоетанол от земеделски култури в Италия, каза пред Фермер.БГ зърнопроизводителят Димитър Желязков. Неговата фирма ще засее 600 дка. със сорго през тази година.

Соргото е сухоустойчива култура По-топлолюбиво е от царевицата и в сравнение с останалите житни е най-издръжливо на силни и продължителни засушавания, каквито се наблюдават в България през последните 2-3 години.

През последните години действително земеделските производители имат все по-сериозен интерес към производството на сорго като алтернатива на сухия климат. Дали интересът към сорго ще продължи, обаче, зависи от пазара, коментира Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!