В селското стопанство са натрупани редица проблеми и решаването им не търпи отлагане. Те трябва да бъдат разгледани спешно на най-високо равнище на среща с премиера, смятат пет национални браншови организации в сектора и десет областни консултативни съвета по плодове, зеленчуци и картофи.

Чавдар Маринов: Танева иска оставката ми заради веригите

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов браншовиците сигнализират, че вместо да се решават реалните проблеми, е създадено напрежение по оста земеделски производители - търговски вериги. Ситуацията е особено напрегната в условията на извънредно положение в страната срещу разпространението на коронавируса.

От сектора изтъкват затрудненията в отглеждането на българска селскостопанска продукция, а отстраняването на ресорния зам.-министър на земеделието Чавдар Маринов допълнително е усложнило ситуацията.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Както е известно, именно браншът предложи миналата пролет Маринов за зам.-министър, като човек, който познава проблемите в секторите "Плодове и зеленчуци" и "Биопроизводство".

Ето пълния текст на писмото на браншовите организации до премиера Бойко Борисов:


Във връзка със създаденото напрежение между производителите и търговските вериги, освобождаването на г-н Чавдар Маринов от поста зам.-министър на МЗХГ с ресор зеленчуци и плодове, както и отклоняване на вниманието от основните ни проблеми, а именно: 

  • Недостатъчното производство и невъзможността да обезпечаваме българския потребител с български плодове, зеленчуци и картофи.
  • Неправомерното разходване на огромен финансов ресурс - над 7 милиарда лева за 14 години, с краен резултат изключителен дисбаланс в земеделието ни. 

Ви молим за лична среща, на която да обсъдим  проблемите и да набележим мерки за разрешаването им.

Искането за среща с премиера по проблемите на сектора е подкрепено от Националната асоциация на картофопроизводителите, Българската асоциация на организациите на производителите,   Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията Български Пипер, Националното обединение на младите фермери в България и областни консултативни съвети по плодове, зеленчуци и картофи в областите София, Кюстендил, Перник, Благоевград, Смолян, Пазарджик, Плевен, Видин, Монтана и Ямбол.
                 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Десетки фермери в списъци за директни продажби - как да се включите?

Асоциации срещу вериги: Дайте шанс на местните производители