Решение на Областната епизоотична комисия в Смолян от вчера, 1 август, за умъртвяване на всички прасета в дворовете на хората, предизвика възмущение и гняв сред собствениците.

Седмица отсрочка за стопаните на прасета в Пазарджишко

На територията на област Смолян няма нито един регистриран животновъден обект за отглеждане на свине, признават от комисията.

Така стопанствата тип заден двор не попадат под ударите на решението за мерките срещу Африканската чума по свинете (АЧС), според което всички домашни прасета трябва да се ликвидират в 20-километровите зони около свинекомплексите.

„Съгласно указанията на Централния епизоотичен съвет е даден срок до 2 август 2019 г. за Южна България за умъртвяване на всички прасета отглеждани в обекти тип „заден двор“, съобщи Областната администрация на Смолян. 

Оттам уточниха, че по информация от общините на територията на областта има около 400 прасета, отглеждани за лични нужди, концентрирани основно в общините Неделино, Златоград и Смолян. 

На стопаните бил даден срок доброволно да умъртвят животните до 2 август, а от 5 август ветеринарните власти тръгват на проверки, за да установят дали стопаните са изпълнили предписанията.

Кметът на известното смолянско село Момчиловци Сийка Суркова изрази във Фейсбук възмущението си от подхода на комисията.

„Питам кой даде предписания на стопаните, за да ги изпълнят? Повечето от тях са в информационно затъмнение за региона, едва днес - 1 август, излиза конкретна информация, и обикновено много преди това питат кмета на населеното място какво се случва и какво да правят“, коментира Сийка Суркова.

От публикацията й стана ясно, че никой не е информирал малките кметове, които са в пряк контакт със стопаните, за сроковете, свързани с епизоотичната обстановка. 

Сийка Суркова: „Докато някой разчита на пресконференция, дадена на 1 август, на 2 август да настъпи масово клане на здрави животни, обстановката ще е все така чумава.“

Администрацията признава, че до момента на територията на област Смолян няма регистрирани случаи на заболяването Африканска чума по свинете. Притесненията дошли от това, че вирусът е установен при дива свиня в ловно стопанство в съседната област Пловдив.

 

„Това значително повишава риска от разпространението на заразата в нашия регион“, казал областният управител Недялко Славов.

Към стопаните е отправен съвет да съхраняват добитото свинско месо след термична обработка за минимум 30 минути при 70 градуса, тъй като това е единствената гаранция за унищожаване на вируса.

Инфекцията е изключително издръжлива при замразяване, осоляване и сушене на месото. 

Вирусът е устойчив 182 дни в осолено месо; при изсушено месо – 300 дни; пушено месо – 30  дни; замразено месо – 1 000 дни; охладено месо – 110 дни; в карантия – 105 дни; в кожа, мазнина, сланина – 300 дни; в кръв при температура до 4 градуса – 18 месеца; в изпражненията на животното - до 11 дни, а в заразени боксове - до 1 месец.

От понеделник, 5 август 2019 година, Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) ще започне проверки дали са изпълнени указанията за доброволно умъртвяване и при наличие на неспазване на разпоредбите на Централния епизоотичен съвет, животните ще бъдат евтаназирани и загробени, допълниха от Областната администрация.