300 жители на добруджанския град Генерал Тошево са без вода от 25 април до момента. Тогава пестициди попаднаха във водопреносната мрежа и отровиха питейната течност. Все още кранчетата са сухи и напрежението сред местните хора расте, категоричен е кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров. 
 
Кризисната ситуация с водоподаването в кв. „Пастир“ беше обсъдена на работна среща при областния управител Красимир Кирилов, на която присъстваха представители на ВиК и РЗИ. 
 
Според водното дружество са предприети всички действия за прочистване на водопреносната мрежа. Извършени са изследвания за други 17 пестицида, резултатите от които са отрицателни. Показателите отговарят на санитарно-хигиенните изисквания, разписани в Наредба 9 за определяне качеството на водата, предназначена за питейно-битови нужди, твърдят от ВиК. 
 
Ситуацията с отровената вода в квартала е разяснена в писмо до доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. В него ВиК-Добрич описва степента на възникналата опасна ситуация и предприетите до момента мерки. 
 
От своя страна директорът на Регионалната здравна инспекция в град  Добрич д-р Светла Ангелова информира, че Министерство на здравеопазването и Центърът за обществено здраве са категорични, че все още концентрациите на химични вещества във водата не са паднали под необходимия минимум и затова РЗИ е издала предписание на ВиК. 
 
От направените до момента изследвания на проби от водата в квартала, само при едно от четири активни вещества е установена по-ниска концентрация от максимално допустимата. Д-р Ангелова припомни, че съгласно Наредба 9 отговорност за качеството на водата носи операторът. 
С оглед грижата за здравето и живота на населението директорът на РЗИ заяви още, че ВиК трябва да вземе нови проби за изследване на водата. Водоподаването ще бъде възстановено, ако протоколите от лабораторните изследвания докажат годност на водата, припомни д-р Ангелова. 
 
Жителите на кв. „Пастир“ са изпратили отворено писмо до Министъра на околната среда и водите, Министъра на здравеопазването, до Държавния здравен контрол, Държавния санитарен контрол и Комисията за енергийно и водно регулиране. В него те сезират всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем.
 
В писмото се казва още, че действията и съвместната работа на ВиК и РЗИ са абсолютно неадекватни и поради тази причина търсят съдействие от всички изпълнителни, контролни и регулаторни органи. Потърпевшите жители на кв. „Пастир“ желаят да бъдат информирани за извършвания мониторинг на показателите на водата. Те настояват резултатите от пробите да бъдат обявявани в страниците на ВИК, РЗИ и община Генерал Тошево, както и на информационното табло на кметството в квартала. 
 
ВиК трябва да предостави доказателства, че водата е безопасна и годна за питейно-битови нужди. Здравната инспекция обаче е категорична, че в предоставената информация липсват данни за активните вещества, съдържащи се в пестицидите, с които е била замърсена питейната вода. Част от тях са трибенурон-метил, протиоконазол, тебуконазол и спироксамин. Според РЗИ осигуряването на тази информация е на ВиК, както посочва действащото българско законодателство. 
 
В петицията се казва още, че е застрашено не само качеството на живот на жителите на добруджанския град, застрашен е и животът им.