Медената къща е новата придобивка на добричкото село Прилеп. Проектът е изграден с финансиране по Програма за развитие на селските райони и с подкрепа от Местната инициативна група на Добричката община, предаде БНР.
 
Крилатите фармацефти на природата – така стопанката на Домът за пчели Недялка Михова нарича своите ''работнички'' – пчелите. Тя е носител на приза "Пчелар на Добруджа" и "Царица на меда".
 
В Медената къща най-интересни за туристите са жилищата на пчелите - от най-старите, в пукнатини на скали, до модерните кошери. В демонстрационният кошер със стъклени стени може да се проследи всичко в живота на пчелите - от раждането на бебетата, изграждането на пчелната пита до лентяйството на момчетата търтеи.
 
В своеобразния музей на пчеларството ще се представи и анатомична схема на пчелата, членовете на хвъркатото семейство, най-големите му врагове, от които се пази - мечката, стършела, пчелояда, восъчният молец. Ще се представят част от оръдията на пчеларския труд - центрофугата, ваната, слънчевата топилка, която превръща старите восъчни пити в "златен восък".
 
Всичко в природата се крепи на пчелите и поне една трета от храната, която човек си доставя, е плод на тяхната опрашителна дейност, посочват от Медената къща. На една от стените в дома за пчели са изписани следните думи на Алберт Айнщайн: "Ако изчезнат пчелите от Земята, на човек му остава да живее не повече от четири години. Колкото повече опрашвания, толкова повече растения, толкова повече животни и толкова повече хора".
 
Туристи от Русия, Германия, Естония и Кувейт харесват Пчеларският коктейл, наречен амброзия, се харесва на туристи от Русия, Германия, Естония и Кувей. От Медената къща споделиха каква е рецептата и как се приготвя елексирът- от голям буркан мед, килограм прясно изцедени лимони и 50-100 грама пчелен прашец.
 
Ароматът и лечебните свойства на натуралният български мед се харесва на всички, а на Запад, където се изнася, го смесват с индустриалния като "подправка", пояснява Михова. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!