Климатичните аномалии зачестяват, а сушата е все по-голям бич за реколтата. И все пак статиите ни за напояване не се радват на такъв голям интерес, странно. Дори предложението на земеделското министерство да въведе напояването като задължително условие за обвързано подпомагане на някои зеленчуци след 2022 г. сякаш не стресна толкова много фермерите. 

Становище: Изискването за напояване ще доведе до крайности в зеленчукопроизводството

Вероятно много от вас си мислят, че има достатъчно време дотогава и не е ясно какво ще се случи. Само че, след две години може да е прекалено късно и като отидете да чертаете, да не да ви кажат, че не може, защото не поливате. Тогава вече и да надигнете глас, няма да има полза.

„Ако се приеме напояването като задължително условие за получаване на обвързано подпомагане, окончателно ще съсипят полското производство“, категоричен е младият производител Адриан Николов, който ще бъде пряко засегнат от новите условия за субсидиране на домати, краставици, корнишони, патладжан и пипер.

Около това предложение все още има много неизвестни – какво точно трябва да е напояването, кое ще се признава и кое не. Може да е кладенец, сондаж, цистерна. Капково, мъглуване, дъждуване…

„Ако сега тръгнеш да го правиш законно и да биеш сондаж, ще минат години. Дори още не е приет облекченият режим за водоползване. Не могат да ми казват, че не мога да достигна нужния добив, без да поливам. Ще го опровергая по много начини“, убеден е Адриан. 

Това изискване ще бъде непосилно за много производители с опит, какво остава за тези, които тепърва навлизат в земеделието, т.нар. млади, които ОСП прави всичко възможно, за да привлече. Поне на хартия. 

„За да стартираш 20 дка с корнишони например, простата сметка показва, че на един млад фермер ще му трябват поне 50 000 лева. Ако някой има толкова пари, в земеделието ли ще влиза?“, пита реторично производителят от Тервелско.

Неговите сметки показват следното. 

„Ако дълбаеш законно, ти трябва солидна първоначална инвестиция. И то зависи къде. При нас водата идва минимум на 40-50 м, ако правиш сондаж. За да дойдат и да ти кажат дали има вода и на колко метра, обследването е няколко хиляди лева. Ако ти излезе на плиткото, например 50 м, ти вземат около 150-200 лева на метър. Отделно има други разходи за копаене, консумативни, семена. Този млад фермер откъде ще вземе толкова много пари? Земя ли ще плаща, сондаж ли ще прави, семена ли ще купува“, изрежда Адриан. 

Той обръща внимание и на още един важен момент. Ако това условие за допустимост се приеме, зеленчуците ще трябва да се садят постоянно на едно и също място. 

„Така няма да имаш никакъв сеитбооборот. На третата година ще си търсиш краставиците сред високата трева. Ако ще плащам допълнително още няколко надника за окопавания, тези краставици ще ми излязат златни. По-добре да не ги очертавам и да не търся субсидията, защото ще ги дам за работна ръка. 

Някои ще кажат: „ОК, за да няма трева, ще сложим мулч“. Но този мулч да не е без пари?! Ако викнеш някой да ти го слага като услуга, знаеш ли колко пари ще му вземе?! За тези 20 дка на младия фермер ще му трябва и трактор 30 к.с., което са още 30 000 лева примерно“, продължава да изрежда Адриан, а ние вадим калкулатора да събираме, че съвсем се изгубихме в числата. 

Фермерите са добри математици, това и друг път сме го казвали. Напояването обаче може да им обърка сметките, особено ако обещаните мерки по ПРСР специално за напояване в новата ОСП бъдат така разписани, че да направят малките и средните недопустими. За тях тепърва ще се говори, а вие четете, дайте гласност, коментирайте, защото после може и да е късно.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg