Само няколко дни остават физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, да изберат реда за облагането на доходите от дейността им през 2020 г. Срокът изтича в последния работен ден на 2019 г., напомнят от Национална агенция за приходите (НАП).

За две подмерки: Преговаряме с ЕК малки животновъди да не доказват доходи

„Правото на избор се упражнява с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) в срок до 31 декември на предходната година. Изборът е валиден за 5-те последователни данъчни години и не е необходимо той да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация. 

При облагане по реда, предвиден за едноличните търговци, регистрираните като земеделски стопани физически лица не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа, който е предвиден в чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ“, уточни експертът от НАП-Враца Людмила Байчева.

Новорегистрираните през 2019 г. земеделски производители могат да изберат да се облагат за същата година с данък върху годишната данъчна основа по реда. Това е предвидено за едноличните търговци в чл. 28 от ЗДДФЛ, обясни още Байчева.

Изборът се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2019 г. В случай че стопаните желаят да продължат с този ред на облагане през 2020 г. и следващите четири години, е необходимо да подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2019 г. 

Образецът на декларацията може да бъде намерен на сайта на приходната агенция. Декларацията трябва да бъде подадена лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес, но е предвидена и възможност това да стане по електронен път и по пощата.