Няма промяна в цената на водата за напояване в Сливенско, заявява пред БТА Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" - клон Сливен. 

Николай Вълканов: Възможно е служебният министър да трябва да взема и по-дългосрочни решения

От думите му става ясно, че таксата в областта за гравитачна вода остава 0,15 лв. без ДДС за кубик и 12 лв. без ДДС на декар. Поливният сезон в Сливенско стартира в началото на седмицата, а по думите на инж. Иванов първите сключени договори са били за поливане на зеленчуци с водоползватели в Сливен и Ямбол. "Очаква се през другата седмица да започнат да поливат и овощарите", каза още управителят на клона и подчерта, че:

Интересът към напояване се засилва, като се очаква ръст на декарите за напояване с царевица.

“Язовир "Жребчево" в момента е пълен на близо 84 процента - 335 милиона куб. м, като пълният му капацитет е 400 милиона куб.м. Няма опасност от преливане, а водата е достатъчно, за да обезпечи поливния сезон през тази година, посочва още инж. Иванов. 

Той уточява, че за напояване са предвидени 120 милиона куб.м., като очакванията са да бъдат използвани около 80 милиона куб.м. Специалистите смятат, че в края на сезона в язовира ще разполагат с добро количество - около 200 милиона куб.м., каквото в предишните сушави години не е имало. 

Освен за напояване всеки месец от язовира се изпускат пет милиона куб.м. за екология по река Тунджа. През 2020 година за подсигуряване на земеделските поливки са били изразходени 80 млн.куб.м за над 63 хиляди поливодекара, информират още от клона на дружеството.