Зачестяват сигналите в смолянската екоинспекция за нападения на мечки в лични стопанства и пчелини.

Стопаните да бъдат нащрек с мечките

По това време на годината е нормално мечките да са в летаргията на зимния сън, но топлата есен ги държи будни и те са гладни, обясняват експерти.

Седем сигнала за нападения на мечки и унищожаване на селскостопанско имущество са подадени от началото на месеца в Смолянско, съобще Дарик радио. При набезите са убити домашни животни и са унищожени десетки пчелни кошери

При едно от нападенията са били убити две крави и кобила. Инцидентът е станал в землището на смолянското село Момчиловци.

Други четири погрома са нанесени върху пчелини в териториалния обхват на „ДГС – Смилян“ в землищата на селата Могилица и Бориково, община Смолян, уточняват от Регионалната инспекция по околна среда и водите. 

Най-новият сигнал е от днес, 12 ноември, когато Групата за бързо реагиране проверила нападение на мечка над пчелин в село Могилица, община Смолян. При огледа е установено, че седем от общо девет кошера в пчелина са напълно унищожени. От общо седем подадени сигнала един се е оказал неоснователен.

През октомври са регистрирани общо 16 нападения на мечки, отбелязват от РИОСВ – Смолян. Дивите зверове, които са защитени от закона, са вилнели в Триград, Чуреково, Гьоврен, Върбина, Гълъбово, Неделино и Виево. 

Служители на Групата за бързо реагиране към екоинспекцията са се отзовали и на сигнали от Лъки и Песнопой, община Ардино. При проверките е установено, че 16 от щетите са нанесени от кафява мечка, а за един от случаите - в Лъки, комисията не може да установи причинителя.