Земеделците имат свободата да избират как да облагат доходите им до края на годината.

9.74 млн. евро от кризисния резерв на ЕС отиват при българските фермери

Това става с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември на предходната година. Декларацията е валидна 5 години и не е нужно да се подава ежегодно.  При облагане по реда, предвиден за едноличните търговци, регистрираните като земеделски стопани физически лица  не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа, който е предвиден в чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ.


Земеделските стопани, които са новорегистрирани през 2019 г. могат да изберат за същата година да се облагат с данък върху годишната данъчна основа по реда, предвиден за едноличните търговци (чл. 28 от ЗДДФЛ), като изборът се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2019 г. Ако желаят да продължат с този ред на облагане през 2020 г. и следващите четири години, е необходимо да подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2019 г.  


Образецът на декларацията може да видите тук


Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или от упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице. Услугата е достъпна и електронно на сайта на НАП.