От Националната агенция по приходите (НАП) напомнят на физическите лица, които са регистрирани като земеделски стопани, че имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2018 г.
 
 
В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, следва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Прилагайки този ред, лицата имат възможност да отчитат реално извършените разходи за производството на преработени или непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на разходите за производство на декоративна растителност.
 
Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. Изборът е валиден за 5-те последователни данъчни години и не е необходимо той да се потвърждава ежегодно с подаване на декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ. При облагане по реда, предвиден за едноличните търговци, регистрираните като земеделски стопани физически лица не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа по реда на чл. 48, ал. 6 от ЗДДФЛ.
 
Образецът на декларацията по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nap.bg и в офис за обслужване на НАП. Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в местния офис на агенцията по постоянен адрес на физическото лице. Декларацията може да се подаде и чрез пощенски оператор.