Проверка на Териториалната дирекция на НАП в Пловдив, на стоковата борса, край пловдивското село Първенец, сочи, че е открила нарушение във всяка трета борса, съобщи Земя Нюз. Проверките се извършват от екипи на ТД на НАП заедно със звеното за фискален контрол и полицията и са насочени срещу данъчни злоупотреби при търговията с плодове и зеленчуци.

Още на входа на борсата звеното за фискален контрол е поставило пломби на 26 превозни средства, влизащи или излизащи от Първенец, за да се гарантира, че стоката ще бъде разтоварена в декларираното количество и на предварително посоченото място без да бъде манипулирано от превозвачите. Наложени са обезпечителни мерки на 9 дружества заради несъответствие между представените документи пред данъчните и действителните количества плодове и зеленчуци, намерени в камионите. Инспекторите от звеното за фискален контрол са издали и два акта заради липса на придружаващи стоката документи и не представяне на документ за самоличност от водача на превозно средство.

Във вътрешността на борсата данъчните са проверили общо 40 търговци и производители, девет ще бъдат санкционирани заради липса на фискално устройство и не издаване на касови бележки. Шестима са хванати с разлики в касовите наличности, а един търговец ще бъде глобен заради неправомерно разпореждане с продукцията. Разпоредена е пълна инвентаризация на 21 обекта за продажби, уточниха от приходната агенция в Пловдив.