Десетки нарушения бяха установени в началото на акцията срещу данъчни злоупотреби на зеленчуковата борса в пловдивското село Първенец. Тържището е лицензирано по закона за стоковите борси и тържищата и попада в новите изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби, които от тази година задължават регистрираните земеделски производители, предлагащи собствена продукция на подобни места, да имат касови апарати.

 

Освен това борсата е и обект на фискален контрол, проследяващ движението във и извън страната на рискови стоки, между които са плодовете и зеленчуците, тъй като освен производители, в Първенец действат десетки прекупвачи, предлагащи вносна стока. 

 

Само за първите часове от акцията НАП констатира десетки нарушения, по-фрапиращите между които са липсата на касови апарати и издаване на обикновени стокови разписки, вместо стокови бонове, занижени цени на стоката в издаваните фактури и значително разминаване между цените на плодовете и зеленчуците в придружаващите ги документи и тези, на които същите се предлагат за продан.

 

Някои от търговците се опитаха да избегнат контрола на Приходната агенция и изоставиха камионите си, пълни с агро продукция. Те обаче няма да бъдат освободени от борсата, докато собствениците им не се явяват, заявиха от НАП.