НАП - Велико Търново прогнозират сериозни данъчни приходи от агросектора в началото на 2015, когато се очаква да настъпи сериозен фискален ефект от всички зърнопроизводители и зърноопреработващи браншове - мелници, пивоварни, производители на олио и фуражни комбинати, които са доста на брой в Областта.

 

Планираните за тази година приходи от ДДС формират почти ¼ от всички очаквани приходи. През 2014 г., във връзка с промяната на законодателството, земеделските производители не внасят ДДС за продажба на зърно, защото то попада в режим на обратно начисляване. Те подават най-вече декларации за възстановяване на данъка, съобщава vt-news.bg.

 

Те все още работят със запаси от 2013 г. и по тази причина изпълнението на ДДС приходите за момента е по-ниско от миналогодишното. Въпреки това, досега в НАП- В. Търново са събрани повече от 13 млн. лв. от ДДС.

 

С новата зърнена реколта постъпленията ще се увеличават, а максимален фискален ефект ще настъпи през зимата на 2014/15 г., когато ще се достигне 100 % изпълнение на плана. „Данните ми дават увереността да твърдя категорично, че НАП ще събере минимум 100% от планираните за годината приходи, като този резултат не е случаен. В последните 6 месеца създадохме и изпълняваме план за подобряване на събираемостта, в който се наложиха и редица извънредни мерки. Трябва да отбележа, че наши действия по никакъв начин не нарушават партньорското отношение към коректния бизнес и поддържането на безпрецедентно ниски нива на т.нар. задържан ДДС“, каза по повод събираемостта Изпълнителният директор на агенцията Бойко Атанасов.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!