Новината, че земеделските производители, регистрирани като самоосигуряващи се в БУЛСТАТ, ще получат нов 9-цифрен код, повдигна въпроса какво ще се случи с касовите им апарати.

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

По молба на читател на Агри.БГ отправихме официално запитване към Национална агенция за приходите (НАП), откъдето ни отговориха скорострелно по следния начин:

В случай че сте лице регистрирано по чл. 3, ал. 1, т. 9 и т.11 от Закона за регистър БУЛСТАТ и имате регистрирано фискално устройство в НАП, е необходимо да предприемете действия за дерегистрация на същото, смяна на фискалната памет и повторна регистрация на устройството в НАП, по реда на Наредба №Н-18 от 13 декември 2006 г. 

Действията е необходимо се осъществят от лицето, с което имате сключен писмен договор за сервизно обслужване и ремонт на фискалното устройство.

И ако преобразуването на ЕГН в 9-цифрен код не изисква от фермерите да подават документи или заявления, то отразяването на промяната в техния регистриран касов апарат определено е свързано със заплащане, както коментира друг читател на Агри.БГ.

Имайте предвид, че до 10 януари НАП извършва дейности по годишното приключване за 2021 г. и превключване работата на информационните системи за 2022 г. Междувременно вижте новите образци на годишни данъчни декларации за 2021 г. - за доходите на физическите лица по чл. 50 от ЗДДФЛ с приложенията към нея и за корпоративен данък по чл. 92 от ЗКПО. Актуализирани са още Справка за окончателния размер на осигурителния доход и Справка по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ.