Звеното за фискален контрол на НАП Пловдив конфискува 24 тона картофи, след като наложи обезпечение на фирмата-получател и то не бе платено в законовия срок, съобщиха днес от приходната агенция. „Стоката е влязла в страната през ГКПП „Кулата“, натоварена в ТИР, запечатан с пломба от служители на НАП. Палетите не са разтоварени на декларирания от шофьора адрес в София, а се озовават на стокова борса Първенец край Пловдив“, информират от НАП.

 

Инспекторите от звеното за фискален контрол налагат предварителна обезпечителна мярка върху продукцията. Получателят на картофите е имал 72 часа да плати обезпечението и да освободи стоката за продажба, но това не се случва и товарът е определен като изоставен в полза на държавата. Служител на Агенцията за безопасност на храните е взел проба от картофите, която потвърждава, че те са годни за консумация.

 

В следващите дни те или ще бъдат продадени на тържище, или със заповед на министъра на финансите ще бъдат безвъзмездно предоставени на социални домове, заявяват още от НАП. Статистиката на приходната агенция показва, че за първите 4 месеца на годината на пунктовете за фискален контрол в цялата страна са извършени 28 300 проверки, като на 3 545 транспортни средства са поставени технически средства за контрол.

 

Проверени са 246 милиона кг плодове и зеленчуци, 72 милиона кг месо и месни изделия, 28 милиона кг захар, 10 милиона кг олио, 9,5 милиона кг сухо мляко, 6 милиона кг брашно. Доволни от проверките са и от МЗХ. Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев заяви, че „засиленият контрол по границите даде своя ефект и в страната вече се внасят по-малко контрабандни плодове, зеленчуци и месо от чужбина, които подбиват цените на българския пазар и спират реализацията на продукцията на родните производители“.

 

По думите на Гечев загубите от нелегалния внос в страната нанасят загуби от порядъка над 1 млрд. лева. „Само за 2013 година нерегламентираният внос на месо в България беше над 80%. Сега тези процеси са овладяни”, заяви Гечев. Той допълни, че засиленият контрол по границите ще продължи до края на месец юни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!