С близо 2,5 млн. лв. се увеличава бюджетът по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ от ПРСР за малки пилотни проекти, съобщиха от Министерството на земеделието (МЗХГ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Приемът по процедурата стартира в началото на месец ноември 2020 г. с общ размер на безвъзмездната финансова помощ от 1 752 106, 25 лв. 

Крайният срок за подаване на проектни предложения приключи на 2 април 2021 г. Подадени са проекти с размер на заявената субсидия от 4 225 494,68 лв. 

Поради големия интерес от страна на бенефициентите, Управляващият орган на ПРСР увеличи бюджета по подмярката, която има за цел да популяризира подхода Водено от общностите местно развитие (ВОМР) и местната идентичност.

Междувременно стана ясно, че над 600 млн. лв. е очакваният бюджет за Местните инициативни групи (МИГ) в селските райони през следващия програмен период, обяви земеделският зам.-министър Георги Събев в Боровец. 

Той уточни, че след 2023 г. подходът ВОМР ще се прилага с многофондово финансиране. Предвидените средства са в размер на 10% от бюджета на Стратегическия план за развитие на земеделието и развитието на селските райони, както и по 2% от бюджетите на програми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“ и „Околна среда“.