С 3 млн. лв. ще бъдат компенсирани производителите на маслодайна роза за преодоляване на последствията от негативното икономическо въздействие от COVID-19, съобщиха от Министерството на земеделието.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Страната ни изпрати искането към Комисията на 22 юни и одобрението е вече факт. Самата новина се завъртя в медиите на 8 юли, като в информацията от Брюксел бе посочено, че компенсацията ще бъде в размер на 50 евро/ха. 

Агри.БГ направи официално запитване до ресорното министерство дали става дума за помощ към производителите или преработвателите, тъй като за фермерите се говореше, че са останали само 1 млн. лв. от общия бюджет по de minimis. Освен това земеделският министър Явор Гечев за първи път коментира тази компенсаторна мярка на откриването на изложението БАТА Агро на 1 юни, като тогава той спомена помощ от 100 лв./дка.

По-късно от земеделското министерство потвърдиха, че в информацията от ЕК са допуснали грешка и обещаха да изпратят официално прессъобщение, което гласи следното: 

Министерството: Помощта за производителите на маслодайна роза е в размер до 100 лв./дка и ще се предостави под формата на преки безвъзмездни средства.

Ще бъдат подпомогнати регистрирани земеделски стопани, микро, малки и средни предприятия, които нямат сключени договори за покупко-продажба на цвят от маслодайна роза с преработвателни предприятия през настоящата година.

Държавната помощ ще стартира след утвърждаване на ресурс и указания за прилагане от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).