Последните оперативни данни от Министерството на земеделието сочат намаление на засадените открити площи с основните видове зеленчуци спрямо година по-рано.

За 20 години лозята у нас са пет пъти по-малко

Към 10 юни 2021 г. най-голям спад има при зелето – с 81,9%, след това се нареждат краставиците и доматите на открито, съответно с – 47,8% и -33,8%. Спад се регистрира и при дините и пъпешите, като за вторите се твърди, че той е с над 10%. 

Единствено засадените площи с ягоди на открито нарастват - с 16,6%. 

Производството на зеле, ягоди и картофи изостава с между 11% и 61,7% на годишна база, поради по-малкото реколтирани площи. През изминалата седмица са прибрани първите количества краставици от открити площи. Реколтирани са 5 ха, от които са добити 30 тона. 

Производството на оранжерийни краставици от началото на годината до момента е с 30,9% повече на годишна база, докато при оранжерийните домати е налице намаление с 32,4%. 

При трайните насаждения на този етап продукцията от череши и вишни е респективно с 45,2% и 48,5% под отчетената по същото време на миналата година, което се обяснява с по-късния старт на беритбената кампания тази година.