Износът на пшеница и слънчоглед намалява спрямо година по-рано. Това сочат данните на Министерството на земеделието въз основа на количествата, преминали през основните пристанища в страната.

Борси: Цените на пшеницата поглеждат нагоре

Малко под 1,2 млн. т пшеница са минали през Пристанище Варна на път за чужбина от началото на юли 2019 г. до сега. Това е с 4,6% или 56 хил. т надолу в сравнение със същия период година по-рано. Тогава изнесеното количество е било приблизително 1,3 млн. т.

Обемите реализиран ечемик зад граница нарастват драстично - с цели 156%, до почти 66 хил. т, макар и в абсолютно изражение това да са едва 40 хил. т разлика спрямо предходния пазарен период.

През последните 8 месеца България е изнесла с 8 хил. т рапица повече на годишна база, като количеството достига 128 хил. т. Това е ръст от 7,3%. 

Изненадващо надолу върви търговията ни със слънчоглед. През варненския порт от началото на септември досега е минал 40,5% по-малък обем от маслодайната култура спрямо година по-рано. Така той достига едва 64 хил. т, или с 44 хил. т по-малко на годишна база.

Леко нараства експортът на царевица с 1,4%, който е с 5 хил. т повече, достигайки 94 хил. т. 

Към момента средните изкупни цени на основните зърнени култури (хлебна и фуражна пшеница, ечемик и царевица) в страната са без промяна спрямо предходната седмица.

При търговията със слънчоглед се наблюдава леко понижение на цената на седмична база, с 1,7%. Пшеницата продължава да се изкупува на малко по-ниски ценови нива спрямо година по-рано - със 7,1% за хлебната и с 5,7% за фуражната.

Същевременно слънчогледът е поскъпнал с 22,1%, а царевицата – с 1,4%. За рапицата няма данни, а ечемикът е без промяна в цената.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Анализ: Царевицата е най-рентабилната култура за 2019 г.

Зимни зърнени култури - как се справят с топлото време в Европа?

Защо зачести паленето на стърнища в Добруджа?