През миналата година в млекопреработвателните предприятия в страната са преработени 691 610 хил. литра мляко от всички видове.

 

От това количество 657 470 хил. литра е кравето мляко, 20 574 хил. литра е овчето мляко, а наполовина – 10 171 хил. литра, е козето мляко. 3 395 хил. литра е преработеното биволско, смесено мляко и сметана.  

Преработеното мляко е с 3% по-малко спрямо 2023 г., когато през мандрите са минали 712 975 хил. литра суровина за млечната индустрия.

Преработката намалява постоянно. Най-ниското производство за петгодишния период е през 2022 г., когато са преработени едва 690 449 хил. литра.

По-голяма част от постъпилата суровина се използва за производството на заквасени млека. Готовите продукти в тази категория са 165 735 тона кисели млека, като през юли обемът на производство е най-висок – 16 913 тона.

Произведените пресни пакетирани млека са 72 227 тона, като там има сравнително постоянен месечен обем на готовата продукция.


Маслото, излязло от българските преработвателни предприятия, е 954 тона, като през април обемът на производство е бил почти 100 тона

Кравето сирене е в челната тройка на най-произвежданите български млечни продукти, като от мандрите са експортирани 71 013 тона, гласи официалната агростатистика. От другите видове млека са направени 8 187 тона сирене

 

Почти 13 000 тона е производството на имитиращи сирена, съдържащи краве мляко в състава си. Интересът към тези продукти се съхрани през годините, въпреки продължителните дискусии за негативите от употребата им, а производството е сравнително постоянно като обем. През 2023 г. то е в размер на 12 867 тона. 

Предварителните данни на аграрното министерство сочат още, че са произведени 2 523 тона сметана.