Към края на март 2022 г. официалната статистика продължава да отчита сериозен ръст на годишна база в цените на едро на основните зеленчуци. 100-процентово увеличение има при вносните краставици, се вижда в последния оперативен анализ на Земеделското министерство. Накъде върви пазарът на зеленчуци у нас?

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Поглеждайки данните, открояващо се увеличение за една година има и в цените на зелето – със 75,3%, картофите – 45,9%, вносните домати – 54,2% и родните оранжерийни краставици – 53,9%. Последните обаче не се знае каква част от настоящия пазар заемат, тъй като оранжерийните реколти закъсняха, а някои от регулярните производители заложиха само на доматите, защото по-думите им са по-студоустойчиви.

Настоящата цена на оранжерийната ни краставица е по-висока от вносната – 4,14 лв./кг срещу 3,30 лв./кг (към 25.03.2022 г.), но на седмична база се отчита ценови спад, докато при вносната има ценови ръст. Дали тази тенденция ще се запази? Все пак идват празници и се очаква потреблението да нарастне.

Обратна е картината в седмичните данни при доматите. Цените на едро при вносните тръгва надолу, а при родните (оранжерийни) скача с почти 13% до 3,67 лв./кг. На седмична база са поскъпнали малко и картофите, като се търгуват на едро на 0,89 лв./кг. При зелето и пипера се наблюдава поевтиняване.

В актуалната статистика на министерството от плодовете има данни само за ябълките. Към 25 март цената им на едро е била 1,24 лв./кг, което е  спад за седмица с 5,3%.