Надеждите на европейските анализатори за добър сезон за зърнопроизводителите в страните в ЕС може да не се оправдаят. Това мнение изрази д-р Олаф Зинке, германски експерт по земеделие, пише специализираното селскостопанско издание Agrarheute.

Учени и земеделци: Сушата в Добруджа продължава

Някои райони на Франция, Италия и Испания вече страдат от суша. Последствията за новата зърнена реколта засега не са значителни, но това може да се промени, смята анализаторът.

В доклада си от февруари агенцията за мониторинг на Европейския съюз (MARS) съобщи, че липсата на дъжд в някои части на Европа ще навреди на реколтата на прага на пролетния вегетационен период.

Миналото лято Старият континент бе връхлетян от суша с огромни последствия, особено за царевицата. Сега сухото време през януари провокира опасения в редица европейски страни. Възможно е запасите от вода да не бъдат възстановени.

В Испания и Италия проблем за посевите са устойчивото ниво на водата във водохранилищата и отсъствието на снежна покривка в планините - особено в северните части на Италия. Тази вода е необходима за пролетното и лятното напояване.

Нивото на водата във водохранилищата остава тревожно ниско в централната и южната част на Испания, се казва в месечния доклад на MARS.

В Италия остър дефицит на валежи има в северозападните региони, където влажността на почвата все още не е възстановена от миналогодишната суша, четем още там.

Във Франция, най-големият производител на зърно в ЕС, дефицитът на валежи все още не се разглежда като заплаха, тъй като в някои региони в началото на зима имаше изобилни дъждове. От FranceAgriMer съобщиха в края на миналата седмица, че почти всички посеви от зимни зърнени култури са в добро състояние. Сеитбата на пролетния ечемик върви по-бързо от обикновеното.

Същевременно рискът от суша във Франция поставя под съмнение потенциала на новата реколта. Дъждовете ще бъдат много важни през следващите няколко седмици, след като февруари се оказа доста сух, коментират експерти от Agritel.

Напомняме, че в началото на февруари 2023 г. европейската анализаторска компания Strategie Grains повиши своята прогноза за производство на мека пшеница в ЕС. Тя се позова на относително добрите условия за развитие. Strategie Grains очаква, че при положително стечение на обстоятелствата производството на мека пшеница в ЕС ще бъде 129,7 млн. тона през сезон 2023/24 в сравнение със 129,3 млн. тона през януари и първоначалната прогноза от 128,7 млн. тона през декември. Т.е. очаква се над 3% повече по-голяма реколта, сравнено с производството през сезон 2022/23.

Подобно на MARS, Strategie Grains съобщава, че условията във Франция и Испания са много сухи, въпреки че анализаторите казват, че е твърде рано да се понижават очакванията за печалба.

Прогнозираният ръст на реколтата може да помогне за увеличаване на износа на пшеница от ЕС през следващия сезон, се казва още в доклада.

Конкуренцията при износа през настоящия сезон може да остави ЕС с относително големи запаси, преди прибирането на следващата реколта. Strategie Grains намали прогнозата си за текущия износ на мека пшеница от ЕС през 2022/23 г. с 1,7 млн. тона до 30,1 млн. тона, но повиши прогнозата си за износ за 2023/24 г. с 0,4 млн. тона до 30,6 млн. тона.

Очакваме европейското зърно като цяло да се сблъска със силна конкуренция от Русия и Австралия на експортните пазари през остатъка от сезона, докато украинската пшеница и царевица продължават да се внасят в Европа“, се казва в изявление на Strategie Grains.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сделки със зърно няма, част от продукцията е заложена в банки заради рентата

Зърнопроизводителите обявяват активна протестна готовност по границите

Фасул и грах в протеиновите култури - подпомагане, само когато са за зърно