„От 1981 г. съм в земеделието, но суша като тази на 2020 г. не съм виждал“ - така Васил Недев, председател на ЗК „Демокрация“ в община Ген.Тошево, определя изминалата стопанска година. В момента земеделецът се радва на валежите, които второ денонощие се изливат над цяла Добричка област.

Учени: Нужна е държавна стратегия за българската пшеница

„Много е хубав дъждът, това е агрономски дъжд – спокойно и напоително вали. Все пак да не бързаме с думите, тъй като трябва да се натрупат сериозни запаси в почвата“, допълва земеделският стопанин. Той е категоричен, че зимната влага е решаваща. През последните години няма истински снежни зими и това се отразява на земеделското производство. Васил Недев припомня думите на старите хора, че „ако има юрганче, ще има и добра пшеница“. 

Дефицитът на влага в Добруджа е сериозен и затова в момента посевите се нуждаят от всяка капка дъжд, още повече че сеитбата на пшеница премина в изключително сухи условия.

През изминалата есен Васил Недев се спира на българска селекция и избира 4 сорта пшеница. От тях три са с високи хлебопекарни качества, изключително стабилни и пластични. „Пшеницата е като едно дете, родено и израснало на родна територия. Така е пригодено към условията и може да ги понесе“, не крие земеделецът.

„Въпреки че от години пазарът не стимулира отглеждането на хлебна пшеница, винаги сеех поне един български сорт – било от местен патриотизъм, било заради това да видя как ще се справи. За съжаление, хлебното зърно няма нужната цена, а през 2020 г. видяхме, че там, където имаше български сортове пшеница, добивите бяха по-добри от масовите слаби резултати“, обобщава още Васил Недев. 

Въпреки че община Ген.Тошево притежава едни от най-плодородните почви, тя не прави изключение от общата картина в Добричка област. Масово стопаните пожънаха от 50 до малко над 200 кг/дка пшеница. Това обаче е в пъти по-малко в сравнение с предходни години. 

За да преодолеят поне част от натрупаните загуби, производителите трябваше да направят правилния избор на сортове през есенната кампания. „Всеки земеделски стопанин сам взема решение каква селекция да избере. Установил съм, че западните пшеници са друг тип селекция и изискват 3 пъти повече фунгициди. В същото време родните пшеници могат да се справят само с едно третиране. Но всеки прави сам за себе си избор“, разкрива част от близо 40-годишния си опит Недев.  

Към момента пшеницата в Добричка област е в относително добро състояние. Производителите от региона успяха да засеят близо 1 млн.200 хил.дка. Надеждите са за по-добра стопанска година, по-добри цени на зърното и все така напоителни дъждове, допълва още Васил Недев.