Повече от сто земеделски производители ще представят продукцията си на първия форум "От фермата до твоята трапеза" в Гоце Делчев, обяви директорът на Областна дирекция "Земеделие" Благоевград Мария Захова.

Ще има ли и догодина извънредна мярка за помощ заради войната?

Богата програма с Васил Найденов, група "Сигнал", шеф-готвача Таньо Шишков, Катерина Евро, както и огнено и светлинно шоу ще съпътства земеделския форум, който ще се състои на 15 и 16 октомври в градския парк на Гоце Делчев, съобщиха от Областната дирекция ,,Земеделие " Благоевград.

Основен приоритет на форума е да даде възможност на земеделските производители от региона да представят продукцията си, както и да се обединят земеделие, туризъм и култура, посочи директорът на Областна дирекция "Земеделие" - Благоевград. В рамките на събитието общините ще могат да представят своите културни календари и забележителностите на тяхна територия, допълни тя.

Акцент е сътрудничеството между институциите - държавна и местна власт, в подкрепа на земеделското производство, възможностите за размяна на контакти и реклама на родното производство. Сред идеите е изграждане на бизнес мрежа между производители и потребители. На форума са поканени представители и на съседните държави, посочи Мария Захова.

Участниците във форума и тяхната дейност ще бъдат описани в брошура, която Националното сдружение на туроператорите в България ще разпространява в цялата страна, а до събитието ще бъдат заснети видеоклипове със земеделските производители, които ще могат да се видят на форума.

В представянето на първия по рода си земеделски форум участваха заместник-кметове и представители на общините Гоце Делчев, Гърмен, Белица, Струмяни и Якоруда. Всяка от тях ще покаже произвеждани в този край вина от местни изби, земеделска продукция, но и минералните извори и забележителности, с които привличат туристи. На срещата днес присъстваха и представители на земеделското министерство, с чиято подкрепа се осъществява събитието.

Събитието се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Форумът е подкрепен от Министерството на земеделието, Югозападното държавно предприятие и десет общини от Югозападна България - Гоце Делчев, Кресна, Хаджидимово, Струмяни, Симитли, Сандански, Гърмен, Якоруда, Сатовча и Белица, обяви Мария Захова.