Симеон Присадашки, представител на Асоциацията на млекопреработвателите в България, заяви в интервю за БНР, че над 90% от предлаганите млечни продукти в заведенията в България са със съмнителен произход.

 

Фермер.БГ припомня, че в момента има активно обществено обсъждане на четири нови наредби, които засягат производството и качеството на млечните храни. Те са насочени най-вече към улесняване на крайния потребител и той да може лесно да се ориентира от какво е произведен даден млечен продукт в магазинната мрежа.

 

Симеон Присадашки подчертава, че на този етап за крайните потребители в магазината мрежа е водеща повече цената, отколкото качеството на закупените млечни продукти, но това трябва крайно да бъде диверсифицирано от ситуациите, в които в хотели и заведения се предлагат имитиращи млечни продукти, особено когато имат фактура за една тенекия истинско сирене и под тази фактура преминават всички останали килограми имитиращи млечни продукти.

 

"С новата наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това нещо, което е заложено в наредбата, успее да се реализира, изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията.", допълни Присадашки.

 

Очаква се съвсем скоро новите наредби да бъдат обнародвани в Държавен вестник.