Над 90 млн. лв. за национални доплащания са заложени в проекта за актуализация на бюджета. Това обяви днес финансовият министър Румен Порожанов. 
 
Актуализацията на държавния бюджет е тема на обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес. Темата силно вълнува земеделските производители и в частност животновъдите. При актуализация на бюджета, животновъдите очакват да получат националните си доплащания за глава животно още през ноември. 85 милиона лева трябва да плати ДФЗ като национални доплащания в сектор „Животновъдство”. 
 
От заложените допълнителни разходи в актуализирания бюджет, който предлага Кабинетът в размер на  448 млн. лв., значителна сума от тези средства са за Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) - до 92 млн. лв., посочи Порожанов. Основният проблем, който се е появил в рамките на недостига на Фонд "Земеделие" е "неразумното управление на ресурса" за национални доплащания и държавни помощи, каза Порожанов, цитиран Дарик.
 
Земеделското министерство трябва да получи и още 16.4 млн. лв., сочат разчетите на Финансовото министерство
 
По време на днешното заседание финансовият министър Румен Порожанов очерта сериозни проблеми при събираемостта на приходите в бюджета, както и  редица сектори, към които ще бъдат насочени допълнително пари – МВР, Социално министерство, Министерство на здравеопазването; Транспортното министерство, Министерството на отбраната; ВСС; Министерство на правосъдието; Министерство на културата; външно министерство.  
 
Работодателите и синдикатите настояват да бъде оттеглен проектът за актуализацията на бюджета за тази година, като го определят като "радикален".  
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!