Невъзможност за обслужване на банкови кредити, такива към фирми и частни лица и данъчни задължения са пробладаващите причини за разпродаване на земеделски земи и имоти от частни съдебни изпълнители, показва справка в Регистъра на публичните продажби в Камарата на частните съдебни изпълнители.

Субсидии: Върви се към опростен контрол на малките стопанства

Актуалните предложения в регистъра включват над 560 земеделски земи и 156 земеделски имота на територията на цялата страна. Имотите, отдадени на търг, варират от 14 лв. за 0.527 дка лозе в Ямболско до 1 076 000 лв. за 215.540 дка лозе в Пловдивско. Общо 33 земеделски имота и 43 земеделски земи се предлагат в област Пловдив.

„Частни съдебни изпълнители масово разпродават оранжерии, лозя, ниви и други земеделски имоти в Пловдивско. Публичен търг на два пъти се организира за оранжерийния комплекс в село Черничево, но кандидати не се намират. Той е на площ от 12 500 кв. м и част от имот с обща площ 21 506 кв. м. Оранжерията е оборудвана с модерни системи и инсталации, а оценката с прилежащата земя е за над 1 млн. лв.“, пише регионалната медия Марица.

Справката, която Агри.БГ направи в регистъра, сочи, че най-много земеделски земи се предлагат от частни съдебни изпълнители в областите: Ямбол – 60, Бургас – 58, Варна – 45, Пловдив – 43, Пазарджик – 43, последвани от Стара Загора и Хасково с 39 и Ловеч с 38.

Сред земеделските имоти на търг има кравеферма в Търговищко за 332 хил. лв., млекоферма във Великотърновско, фуражна в Ловешко, недвижим имот и лозе в Добричко, животновъдни обекти и селскостопански постройки в Пловдив, разсадник с постройка в разградското село Пороище за началната сума от над 441 хил. лв., оранжерия от 3000 кв. м с трайна конструкция и насаждения в Сливен на цена от 79 960 лв., ливади, пасища, ниви, кокошкарници в Стара Загора и много други.

Най-много земеделски имоти се продават в: Пловдив – 33, Бургас – 19, Габрово – 15,  Русе – 13, Велико Търново – 10. Актуалните оферти за селскостопански машини са 8 на цена от 826 лв. до 306 хил. лв.

Пред Агри.БГ Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, коментира темата със зачестилите частни съдебни сделки със земеделски земи като естествен икономически отзвук от трудната година и това, че земеделието разчита предимно на кредити и субсидии:

Ние като икономически субект работим на висока експозиция от средствата. Близо 75% от разходите ни са под формата на кредити. Когато има неприятни години като 2020, процентът се увеличава. Тази година много от колегите ще трябва да потърсят кредити, за да може да си платят наема на земята. 150% може да достигнат кредитните пари при някои производители и да се наложи следващите години да работят само за изплащането им."

Нямаме този буфер, който в нормалните държави го има под формата на гаранционен фонд, застраховки и други.  Ненапразно сме разговаряли за необходимостта от такъв модел на застраховане, който е върху доходите в стопанството, коментира земеделецът.

"До преди 20 години нямаше никакво подпомагане и стопанствата бяха на ръба на оцеляването, но имаше и такива, които се управляваха добре", спомня си Берберов. Според него намесата на държавата трябва да бъде умерена и да се намери механизъм, по който земеделието у нас да получава стимули както от европейски субсидии и държавна подкрепа, така и да бъде пазарно ориентирано.