Над 70 министри на земеделието взеха участие в международното изложение „Зелена седмица“. Събитието се провежда в Берлин, като официалният старт на форума бе даден от министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, германският министър на земеделието Кристиан Шмид, кметът на Берлин Михаел Мюлер, президентът на Асоциацията на земеделските производители в Германия Йоахим Рукуид, вицепрезидентът на Федералната асоциация на немската хранителна промишленост д-р Кристиян фон Бьотичер и еврокомисарят по селско стопанство Фил Хоган. 
 
 
Тази година България е страна-партньор на берлинското изложение, в което участват около 3600 гости от 100 държави. Страната ни се представя в собствена изложбена зала, в която продукция си представят 62 фирми и 12 земеделски производители.
 
„Международната зелена седмица ни предлага възможност за обмен на опит и информация, както и за съвместна работа. За нас Зелената седмица е блестяща възможност за представяне на постиженията на българската земеделска и хранително-вкусова промишленост“, каза министър Порожанов по време на тържественото откриване.
 
 
Германският министър на земеделието пък напомни, че именно България е страната откъдето идва 70% от световната продукция на розово масло.
 
„Много хора в залата и в този момент носят селскостопански продукт от България без дори да си дават сметка затова. Тези, които са сложили парфюм тази вечер вероятно съдържа розово масло, което идва от едно от най-очарователните части на света – Розовата долина в сърцето на България“, каза Шмид.
 
 
Кристиян фон Бьотичер пък напомни за важността на селското стопанство в световен мащаб.
 
„Провеждаща се вече за 83-и път, Зелената седмица се превърна в институция за хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство по света. Независимо обаче дали е регионално събитие или такова от световен мащаб, Зелената седмица предлага доказателство за разнообразието на международния пазар на хранителни продукти и предоставя на потребителите цялостна визия за възможностите на индустрията. С продуктите си, селското стопанство и хранителната промишленост гарантират не само нашата основа за живот, но и заетост и просперитет. Само в Германия хранителната индустрия осигурява заетост на повече от 5 милиона души в почти 700 000 фирми“, коментира Бьотичер.
 
Фил Хоган е категоричен, че именно земеделците трябва да бъдат в центъра на дебата, що се касае до политика.
 
„Трябва да бъдем наясно каква е ролята на земеделието. Ние искаме фермерите да са по-скоро част от решението, отколкото от пролема, когато се говори за политики и създаването им. Работим в посока на опростяване и модернизация на политиките, но това може да се случи единствено ако фермерите са в центъра“, категоричен е Хоган.
 
 
В края на официалното откритие еврокомисарят се пошегува, че когато за първи през 2015-а година е дошъл на форума, се е изненадал, как е възможно някой още от сутринта да му предложи алкохол. Вече обаче е наясно, че тук се прави така и е готов за почетната обиколка на панаира. 
 
снимка: МЗХГ
 
Стартът на почетната обиколка на германския министър на земеделието Кристиан Шмид и ресорния еврокомисар Фил Хоган започна от българската палата. Тази година в изложението взимат участие над 1600 изложители от 66 държави. Зелената седмица в Берлин регистрира и най-голямото международно участие тази година в своята 92-годишна история. Събитието се провежда от 19 до 28 януари.