Участие в ХVIІ-ото международно изложение "Борса за семена и посадъчен материал" са потвърдили над 70 фирми, съобщиха организаторите от „Добрички панаир”.   Холандия, Франция, Гърция, Сърбия, Румъния ще участват чрез своите представителства.Тя ще се открие на 1 февруари в спортен комплекс „Простор”. Ще участват и десет добрички фирми – „Статев – Ст. Недялков” ЕТ, Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево, „Агросвят - 98 Добрич” ООД, „Калидис” ЕООД, „Витал Грийн Ко” ЕТ, „Семена – Добрич” АД и др.

Изложението ще отвори врати на 1 февруари от 10 часа в спортен комплекс "Простор" в град Добрич. За откриването са поканени земеделският министър д-р Мирослав Найденов, изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Светослав Симеонов, народните представители Румен Иванов и Ваня Донева, изпълнителния директор на ИАСАС – Бистра Павловска, областния управител Желязко Желязков, председателят на Общинския съвет в Добрич Иван Мандев, кметът на Добрич Детелина Николова, директорът на ОД „Земеделие” Стилиян Митев.

Изложителите ще представят семена и посадъчен материал, торове и почвени смески, едро и малогабаритна техника, препарати за растителна защита и специализирана литература. През петте дни на форума земеделските производители ще имат възможността да направят своя избор и да си осигурят продукти за новата сеитбена кампания.

Съпътстващата програма ще бъде открита с лекция на тема „Макс Агро – софтуер за прецизно земеделие” представена от „Микроакаунт” ЕООД. Националната Асоциация за семена ще проведе дискусия относно „Предизвикателствата на пазара на семена пред българските семинарски компании през 2011г. ”Участие в програмата ще вземат и ДЗИ – Ген. Тошево с тема „Устойчивост и рентабилност на зърнопроизводството” ,а Областна служба за съвети в земеделието ще направи представяне на Мярка 141 от ПРСР „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”.
Всички лекции ще бъдат проведени в конферентната зала на СК „Простор”.На официалната вечеря на 1 февруари ще бъдат връчени традиционните награди на «Добрички панаир» АД в категориите «Български семепроизводител» и «Търговско представителство».