През последното денонощие в страната са изстреляни 642 противоградови ракети, съобщават от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. В 12:00 ч. днес стартира и пилотният проект за противоградова защита с три самолета. Тя ще обхване незащитени с ракетен способ територии в Централна и Североизточна България, които са над 30 млн. дка и  включват обработваема земя, трайни насаждения и смесено земеползване, информираха от Министерството на земеделието.

Времето: Очакват ли ни още градушки?

Най-много градоопасни клетки са обработени от ракетните площадки в областите Монтана, Враца и Плевен, се казва още в съобщението. Именно в Северозападна България на 13 май се изсипаха градушки, които нанесоха много щети.

“Общо проведените въздействия над защитаваната територия са 8, а обработените клетки са 58. По данни на командните пунктове в страната в Северна България валеж от град е регистриран в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. В Южна България валеж от град е паднал в областите Пловдив и Стара Загора”, информират от Агенцията.

По техни данни от командния пункт в село Долно Церовене, област Монтана, са обработени 19 градоопасни клетки и са изстреляни 133 ракети. По нареждане на командния пункт в Долни Дъбник, област Плевен, са изстреляни 126 ракети. От полигона в село Бърдарски геран, област Враца, са обработени 11 градоопасни облака, а изстреляните ракети през последното денонощие са 131. Четири облачни клетки са обработили и служителите от Регионалнатите дирекции за борба с градушките в град Грамада, област Видин, и са изстреляни 62 ракети. .

В Южна България по нареждане на командния пункт в село Голям чардак, област Пловдив, са изстреляни 86 ракети, с които са обработени седем облачни клетки. От полигоните в село Поповица, област Пловдив, село Старо село, област Сливен и село Петрово, област Стара Загора, през последното денонощие са изстреляни 104 противоградови ракети.

Командният пункт на самолетния способ в борбата с градушките е разположен на летище Горна Оряховица, откъдето ще се ръководят операциите по активни въздействия, уточняват от МЗХГ и допълват:

"Дейностите по противоградова защита със самолетен способ ще се извършват в граници, при условия и съгласно документация, посочени в съвместна заповед на Генералния директор на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение", на Командира на Военновъздушните сили към Министерството на отбраната и на Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките"".

Относно данните за евентуални щети върху селскостопанските култури от градушка в защитаваните територии, от Агенцията "Борба с градушките" заявяват, че те ще бъдат предоставени след съвместни обследвания с Областните дирекции „Земеделие“, които ще бъдат извършени в началото на следващата седмица.