Горите на територията на област Смолян се увеличиха с 62 200 декара, след като бе променено предназначението на земеделски земи с характеристика на гора, съобщава Южноцентрално държавно предприятие – Смолян.

От другата страна: Мнението на животновъд за казуса гори-пасища

Промяната е извършена през 2019 г. и 2020 г. с редица заповеди на земеделския министър, а предложението е дошло от Областните дирекции „Земеделие“, горските и ловни стопанства и Регионалните дирекции по горите на териториите на областите Смолян и Кърджали.

По думите на горските служители повечето от насажденията с променено предназначение са с влошено санитарно състояние. Като причина те изтъкват факта, че до момента тези гори са били със статут на земеделски и не е било възможно прилагането на лесовъдски мероприятия.

Съгласно нормативната уредба за горите в земеделски земи не се предвиждат такива лесовъдски мероприятия за подобряване на тяхното здравословно състояние.

В началото на 2021 г. Южноцентрално държавно предприятие – Смолян, и Областните дирекции „Земеделие“ предложиха за промяна на предназначението им нови 30 000 декара.