Над 6 милиона тона зърно е било транспортирано досега от Украйна през специално осигурения коридор в Черно море, съобщи турската частна телевизия НТВ, предаде БТА.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

През юли Турция влезе в ролята си на посредник в преговорите за износ на зърно от Украйна с цел предотвратяване на световна продоволствена криза. Страната подписа общ документ с Украйна, Русия и Организацията на обединените нации, предвиждащ осигуряването на безопасен превоз на зърно и хранителни продукти от украинските пристанища.

След като Съвместният координационен център в Истанбул започна дейността си на 27 юли, първият кораб отплава от украинското пристанище Одеса на 1 август 2022 г. До момента от украинските пристанища са отплавали 260 кораба, информира турското министерство на националната отбрана.

През септември украинският земеделски министър Микола Солски в интервю за "Укринформ" заяви, че Украйна увеличава износа си на зърно с 20-30% всеки месец. С тези темпове се очаква страната да достигне количества на износ от предвоенното си ниво.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, който в момента е на едноседмична обиколка в Африка, пък направи заявка страната му да направи всичко по силите си, за да изнесе повече зърно в Африка.