Животновъди от Националния съюз на говедовъдите в България и Асоциацията на черно-шарената порода заминават за Брюксел, за да се включат в общоевропейския фермерски протест, организиран от Копа Коджека заради кризата в млечния сектор. Той ще се проведе на 7 септември, паралелно с извънредното заседание на Съвета на европейските земеделски министри, които трябва да предложат мерки за сектор мляко. 
[news]
 
Българските фермери, които ще се включат в протеста са Рангел Матански, съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България, Здравко Ножаров, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите – Сливен, Господин Иванов, животновъд от Карнобат, както и животновъдът зооинж. Димитър Димитров, съобщи за Фермер.БГ Рангел Матански от НСГБ.

Освен от говедовъдния съюз, към Брюксел, ще отпътуват още 50 фермери от цялата страна - говедовъди, овцевъди, биволовъди. Тръгваме с автобус още в петък, съобщи за Фермер.БГ Янка Попова от Асоциацията на овцевъдите в Сливен. Така в протеста ще се включат представители на:
 
Национално браншово сдружение на млеко и месопроизводителите
Асоциацията на българските биволовъди
Регионална Животновъдна Асоциация – гр.Сливен
Асоциация на млекопроизводителите „Тракия милк”
Национална Овцевъдна Асоциация
Асоциация за развъждане порадата Лакон в България
Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация българска млечна
Асоциация на животновъдите в Странджа.
 
На 7 септември сутринта българските фермери са потвърдили участие в пресконференция, организирана от Копа Коджека. „Въпреки че не сме членове на Копа Коджека, заради високия членски внос, ще проведем разговори с представители на организацията за това по какъв начин тя може да ни подкрепи в исканията за допълнително финансиране за сектора“, каза Рангел Матански.
 
„Исканията ни като държава вече отдавна са поставени – искаме финансова подкрепа. Схемите, които към момента ни предлага ЕК – за складиране на сирена и сухи млека по никакъв начин не са приложими в нашата държава и не получаваме никакво подпомагане“, посочи още Матански и допълни: „Санкциите към Русия бяха политическо решение, квотите отпаднаха, пазари няма – все фактор, за които ние животновъдите не сме виновни. Ето защо трябва да се вземе и сега политическо решение за отпускане на финансиране“. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!