В системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF), която осигурява информация относно рисковете и мерките в страните-членки, през миналата година има подадени 5364 сигнали.
Най-често се алармира за евентуални проблеми в категория храни - 4855, следвани от фуражите – 318, материалите в контакт с храни – 178 и в категория животни – 6, става ясно от анализ на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Само за миналата година през системата са минали 1073 нотификации, касаещи наличието на биологични опасности. От тях 969 са за храни и 104 за фуражи.
Биологичните опасности в храните и фуражите са едни от основните фактори, които могат да застрашат здравето на хората и животните. Към тях спадат патогенни и непатогенни микроорганизми, паразити и биоконтаминанти.
Последните три месеца на миналата година има ясно изразена концентрация на биологични опасности в определени категории продукти, като особено изразени са рисковете при птиче месо и продукти от него - 358 опасности, месо и месни продукти -113, фуражни суровини - 104 и ядки, продукти от ядки и семена - 99.
Тези продукти, заедно с риба и рибни продукти, и мляко и млечни продукти, изискват особено внимание поради високия брой инциденти и възможни здравни рискове за потребителите, предупреждават от ЦОРХВ. Безопасността на храните в тези категории е от критично значение, тъй като тези продукти често се консумират в големи количества и може да доведат до сериозни здравословни проблеми, ако не бъдат контролирани правилно.
При фуражите ситуацията е аналогична, тъй като безопасността им е от съществено значение за поддържане на здравето както на животните, така и на хората. Замърсените фуражи могат да доведат до сериозни заболявания и да повлияят на качеството на храната, произвеждана от тези животни.
0 КОМЕНТАРА