Заместник - кметът на Община Свищов Емил Димитров съобщи , че над 4000 собственици на земеделски земи по параграф 4 не могат да ги ползват и не могат да предприемат никакви действия по възстановяване или придобиване на собствеността върху тях.

 

Областният управител има задължението по възлагането, изготвянето и одобряването на помощните планове и плановете на новообразуваните имоти за земите, дадени за ползване на гражданите по параграф 4. През последните години областният управител на Великотърновска област е представил справка за необходимите средства от държавния бюджет за възлагането на плановете, но парите не са отпуснати. С години вече се възпрепятства уреждането на взаимоотношенията между бившите собственици и правоимащите ползватели и предизвиква остро недоволство у засегнатите граждани, коментира Емил Димитров.

 

В землището на Свищов има земеделски земи на обща площ от 11 127,617 декара, които попадат в зоната на параграф 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. До момента са изготвени планове на новообразуваните имоти за част от местността Стъклен за 1505 декара. Остават за изготвяне планове за още 33 местности с обща площ от 9621,805 декара, заяви Емил Димитров.

 

Близо 200 бивши собственици или техните наследници все още чакат възстановяване на земите им, чиято площ е 1020 декара. Повече от 4000 ползватели на земи, раздадени преди 1998 година, които са подали заявление, че искат да придобият право на собственост, също са с вързани ръце, посочи заместник-кметът на Свищов Емил Димитров.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!