Над 400 хил. деца от над 3 хил. училища и детски градини ще получат плодове, зеленчуци и млечни продукти от български производители през учебната 2021/2022 г. Това съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), който тъкмо одобри 92 заявителя по схема „Училищен плод“ и 81 заявителя по схема „Училищно мляко“ до момента.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

През учебната 2021/2022 по схема „Училищен плод“ плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от 3 189 училища и детски градини. По схемата „Училищно мляко“ млечни продукти ще се раздават в 3 214 учебни заведения, в които учат 403 672 деца.

Вижте списъка с одобрените заявители.

По училищните схеми все още са останали за одобрение заявления, по които от фонда писмено е изискана допълнителна информация от доставчиците. Въз основа на отговорите, чакащите заявления ще бъдат приключени с акт на одобрение или с отказ за участие в схемите.

И през учебната година 2021/2022 по схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци и мляко и млечни продукти, на децата ще се доставят и биологични продукти. Децата във всички учебни заведения, прилагащи Училищните схеми, ще получават и пчелен мед - най-малко 3 и не повече от 6 пъти за учебна година. Доставките ще се извършват при предварително уточнен и съгласуван с директора на учебното заведение график.

Тази година ДФЗ ще упражнява контрол над изпълнението на схемите, като ще се следи стриктно за спазването на изискванията за качество, навременното изпълнение на заложените графици за доставка, както и проверка на предоставените от одобрените заявители документи. Включително и спазване на реално доставените общи количества продукти по всяка една доставка в съответствие с нормативно определените тегла на единичните порции на различните видове продукти.

Фонът добавя, че двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните заведения.

“Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство”, припомниха от ДФЗ.