Днес в София официално беше открит Есенният фестивал на меда. Над 40 пчелари от всички региона на страната представят пред столичани и гостите на София мед и пчелни продукти. Форумът беше открит от инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).



В откриването участваха и членове на ръководството на СБП, представители на пчеларски организации от страната. Фестивалът на меда в София се провежда по два пъти в годината от 2006 г. насам, а през тази година това е третият пчеларски форум в София – освен пролетното и есенното издание на фестивала, през 2013 г. такъв имаше и в средата на август като част от кампанията за популяризиране на меда и пчелните продукти.




„За съжаление, и този форум откриваме със стари, но актуални и сега проблеми в сектор „Пчеларство“. Сред тях са неадекватното субсидиране в сектора, както и заплащане за опрашителната дейност. Пчеларството не е включено в нито една схема за финансово подпомагане, а в ОСП 2014-2020 г. не са предвидени средства на субсидиране на сектора в следващия 7-годишен период. Бяхме оставени да се спасяваме сами. Това наложи да се преомисли националната политика в областта на животновъдството, както и да се проучи нормативната уредба в раздел „Пчеларство“.



Полезните ходове са малко, но ние възприемаме твърд курс в посока на решаване на този основен за нас проблем като търсим най-удачната форма за заплащане труда на пчеларите. Става въпрос за възможности да бъдем включени в схемата за национални доплащания, в схемата за подпомагане на малките земеделски производители, както и програма De minimis”, заяви за Фермер.БГ инж. Михайлов.



Пчелари от цялата страна се оплакаха от масово измиране на пчели семейства в резултат на нерегламетирани пръскания на зумуделски култури, особено когато медоносните растения се намират във фаза на цъфтеж. Според пчеларите като много сериозен се очертава и проблемът с кражбие на кошери и пчелни семейства. Инж. Михайлов припомни, че от СБП настояват тези посегателства да се криминализират. Сред проблемите, които очертаха пчеларите, участващи във форума, е и липсата на профилактични прегледи.



Идеята на организирането на Фестивал на меда е популяризирането на меда и пчелните продукти и като храна, и като лекарство, както и възможността в рамките на специализираните изложения повече хора да могат да си купят натурални пчелни продукти директно от производителите.



След откриването на фестивала, от 11:30 ч в започна кръгла маса по проблемите на пчеларството. Във фестивалните дни до неделя ще бъдат проведени конкурси за най-добре аранжиран щанд, за млад проспериращ пчелар, за представени продукти. Ще бъде избрана и Царица на фестивала 2013, която ще бъде обявена в четвъртък вечерта.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!