Бившият директор на Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) инж. Ботьо Арабаджиев е ощетил дружеството с над 4 млн. лв. Това показва проверка, разпоредена от настоящия ръководител на ведомството -  инж. Здравко Бакалов.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки 

По негови думи ощетяването се дължи на разделяне на категориите на едра и средна дървесина на първо и второ качество. Тя се прилага само на територията на ЮЦДП от всичките шест държавни предприятия в страната, където качеството и цената са били само едни. 

„Цената на второто качество средно е с 20 % по-ниска от тази на първото, или около 20 лева на кубик. От януари 2018 г. до извършването на анализа са продадени като второ качество 210 хиляди кубика дървесина на стойност над 4 млн. лева, които липсват като приходи в предприятието“, съобщи инж. Бакалов. 

Той отбеляза още, че предприятията работят на пазарни цени и няма логика за намаляването им. Годишната печалба на ЮЦДП за 2020 г. е близо 2.5 млн. лева. Тази спецификация, която се прилага само там, ще бъде променена.

Все още не е решен и правният казус около вписването на новото ръководство на предприятието в Търговския регистър. Със заповед на земеделския министър бе освободен целият състав на органите на управление на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Но 46 дни след назначаването си на 1 юни, настоящият директор все още не може да упражнява всичките си правни пълномощия.

На 9 юли Върховният административен съд (ВАС) реши, че всички жалби на бившия директор инж. Ботьо Арабаджиев са неоснователни и са отхвърлени. Становището е окончателно и не подлежи на обжалване. На 12 юли обаче Административен съд Смолян отново спира вписването в Търговския регистър по жалба със същия характер.

Изнесени са и данни за ползването на финанси от фонд „Инвестиции“ на дружеството, в който средногодишно се събират 10 млн. лева. Съгласно Закона за горите тези средства са целеви и могат да се използват само за изграждане на горски пътища, залесяване и финансиране на проекти на предприятието. Въпреки това част от тях са давани като заеми на Югозападното и  Югоизточното държавно предприятие в размер на общо 23 млн. лева. 

„Всичко това е извършвано в противоречие със Закона за горите. Тези действия се одобряват само с изричната санкция на принципала. Писмата, подписани от бившите министри, гласят, че не възразяват, но и не разрешават подобни действия. По заемите има и дължими лихви“, поясни инж. Бакалов.